Los Patios de Córdoba

Córdoba

Het stond al lang op ons verlanglijstje, Córdoba bezoeken tijdens ‘La Fiesta de los Patios’. Eindelijk kunnen we een vinkje zetten en staat er een item minder op onze ToDo-lijst. Zullen we eerst, voor diegenen die niet weten waarover het gaat, iets vertellen over dit jaarlijks feest.

La Fiesta de los Patios, het feest van de patio’s, gaat altijd begin mei door. La Fiesta wordt al sinds 1918 georganiseerd en is door Unesco erkend als cultureel erfgoed.  

In de stad zijn er nog steeds veel ‘binnentuinen’, kleine paradijsje die goed verstopt liggen. Zo zijn de tuinen en hun eigenaars afgeschermd voor kijklustigen die anders onbeschaamd nieuwsgierig zouden binnenkijken. Iets wat wij ook zouden doen hoor, zonder twijfel. Tijdens deze feestdagen zetten de deelnemers hun patio open voor het publiek. Pareltjes zijn het, echt waar. Bloemen en planten, in alle kleuren en geuren prikkelen al je zintuigen. Samen met beeldjes, andere tuinornamenten en vogeltjes die vrolijke fluiten in hun kooi, creëren ze een oase van rust en stilte voor hun eigenaars. Hier kunnen ze even ontsnappen aan de drukte van de grote drukke stad. Fonteinen of andere waterpartijen geven een verkoelend effect. 

De meeste patio’s liggen in de ‘oudere’ delen van de stad, waar de traditionele huizen staan. Nieuwbouw zorgt ervoor dat deze huizen en hun tuintjes verdwijnen. Heel spijtig want naast het bekijken van de binnenkoertjes kan je tegelijkertijd de Cordobese architectuur bewonderen. Om zeker te zijn dat de deelnemers hun patio met liefde blijven onderhouden en jaarlijks openstellen tijdens de feesten, reikt het stadsbestuur prijzen uit voor mooiste patio, maar ook voor het huis dat zijn gevel en balkons het mooist versierd heeft. 

Córdoba is maar 2 uurtjes rijden voor ons. Ideaal voor een daguitstap. De patio’s gaan pas om 11 uur open, dus hadden we nog ruim de tijd om wat rond te slenteren in de stad. Altijd leuk.  

En dan was het zover. De route die we in gedachten hadden, hebben we meteen moeten aanpassen.  Want het was druk en warm. Dit jaar waren er 800 000 bezoekers, op 14 dagen tijd voor de 62 opengestelde patio’s. Dat zijn veel mensen. Dus waren de wachtrijen lang, soms heel lang. Een 20-tal binnentuintjes hebben we bezocht. Gelukkig dat foto’s nemen digitaal kan, anders hadden we zeker filmrolletjes te kort gehad. De patio’s losten onze verwachtingen in. Mooi, mooier, mooist. Ze waren het wachten, aanschuiven en puffen meer dan waard.

Saludos, Suzanne en Walter.

CórdobaCórdobaCórdobaCórdobaCórdobaCórdoba

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *