Málaga

Málaga

De witte dorpjes van Andalusië hebben ons hart gestolen. Grotere steden zoals Sevilla, Córdoba, Granada en Málaga kunnen ons ook wel bekoren. Hoewel Sevilla onze lieveling is, trekken we toch het vaakst naar Málaga. Gewoonweg omdat het dichterbij is want al na een klein uurtje rijden parkeren we de wagen in een van de garages. Klaar om te gaan shoppen, cultuur op te snuiven en lekker te eten.

Toeristen van over de hele wereld komen met het vliegtuig naar Spanje. De luchthaven van Málaga is een van de oudste van Spanje en ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen. In het begin lieten zij de stad links liggen en trokken naar hun hotels om te genieten van zon en zee. Málaga werd afgeschreven als een vieze havenstad. Niets is minder waar en gelukkig is nu het tij gekeerd. Bruisend van energie is de stad perfect voor een korte stedentrip of als uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Hoewel het de 6de grootste stad van Spanje is, heerst er volgens ons altijd een gemoedelijke sfeer. We komen er graag. Wat ronddwalen in het autovrije historisch centrum, musea bezoeken of de klim naar het Alcazaba aanvatten om te stad vanuit een hoger oogpunt te bewonderen. Málaga, stad van Pablo Picasso en Antonio Banderas. Doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Een stad die niet teleurstelt.

Málaga is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Málaga. De provincie hoort bij de autonome regio Andalusië en bestaat uit 9 comarcas (gewesten) waarvan de Axarquía er eentje is. De provincie Málaga is de meest zuidelijke van Andalusië en beslaat een oppervlakte van 7300km². Granada, Córdoba, Sevilla en Cádiz zijn de buurtprovincies en in het zuiden wordt de grens gevormd met de Middellandse zee. Het zachte zeeklimaat zorgt voor milde winters en warme, droge zomers. Deze Costa del Sol is zomers overladen met zonnebadende toeristen. Vooral de kuststreek ten westen van Málaga leeft voor en door het toerisme. De costa ten oosten van Málaga is rustiger. Hier is nog meer landbouw, wijn- en fruitboomgaarden. De provincie wordt ook warm aanbevolen voor de fervente golfliefhebber. Een grote verscheidenheid aan golfbanen en het milde klimaat zorgen voor de ideale omstandigheden voor een partijtje golf.

In de provincie Málaga wonen heel veel buitenlanders (en hun aantal neemt elk jaar toe). Toch is de eigen cultuur goed bewaard gebleven en nog levendig aanwezig. Fiestas en ferias, feesten en kermissen, zitten diepgeworteld bij de bevolking. Hun Semana Santa (de week voor Pasen) is uitgeroepen tot Feest van Internationaal Toeristisch Belang. Bijna elke dorp in de provincie heeft zijn eigen festiviteiten. Het moment waarop gevierd wordt, is afhankelijk van de (patroon)heilige die vereerd wordt, een historisch belangrijke datum of het einde van de oogst.

Zo vindt midden augustus in Málaga stad de 10 dagen durende Feria de Málaga plaats. Men viert dat in 1487 de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella de stad heroverde op de Moren. De binnenstad, versierd met bloemen en lampions vormt het decor voor shows, dansavonden en optochten. Buiten de stad staat de kermis garant voor plezier tot in de vroege uurtjes en in de arena vechten stoere toreros hun gevecht met een vervaarlijke stier.

Elke reden is goed om naar Málaga af te zakken! Natuur, fauna en flora, cultuur, zon, zee en strand… je vindt het allemaal in en rond deze levendige stad!!

Meer info over Málaga stad en provincie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *