El Saltillo

El SaltilloVoor wie geen tickets voor de échte Caminito del Rey heeft weten te bemachtigen of deze wandeling misschien te druk vindt, is de El Saltillo wandeling in Canillas de Aceituno een aantrekkelijk én gratis alternatief.

Net als zijn bekende grote broer voert de El Saltillo wandeling over loopbruggen langs loodrechte wanden door een kloof die door de Río Almanchares is uitgesleten. De wandeling vertrekt in Canillas de Aceituno, is heen en terug ruim acht kilometer lang en neemt ongeveer drie uren in beslag. Het is een relatief makkelijk wandeling met slechts twee korte steilere stukken (in het dorp en aan het waterreservoir). De passages over de loopbruggen zijn goed beveiligd, maar soms voert het pad langs steile berghellingen waar geen veiligheidsvoorzieningen zijn aangebracht. Toch maar opletten met speelse kinderen dus.

De wandeling is bewegwijzerd (in de rood-witte kleuren van de GR249) en makkelijk te volgen. Alleen bij het begin in Canillas de Aceituno is het misschien even zoeken. De wandeling start aan de parking van Restaurante La Maroma of aan het gemeentehuis (ayuntamiento). Wandel naar het hoogste punt van het dorp en vergeet onderweg niet te genieten van het grandioze uitzicht over de daken van Canillas de Aceituno en het prachtige landschap van de Axarquía. Bij het verlaten van het dorp gaat de route langs een uitgedroogde rivierbedding. Ogenschijnlijk lijkt het pad verder bergopwaarts te gaan in de richting van een stalling. Dat is echter het wandelpad dat helemaal naar de top van de Maroma voert, een prachtige maar uitdagende trektocht. De wandeling naar El Saltillo buigt ruim voor de stalling naar rechts.

Water is je gids

Het pad voert nu langs tuintjes en een irrigatiekanaal en verloopt nagenoeg vlak tot aan het kleine waterreservoir van El Albercon. Het water is je gids tijdens de hele wandeling. In het begin zijn de kanalen open en zie je het water stromen, verderop volg je de leiding waar je het water door hoort lopen. Net na het waterdeposito gaat de route weer in stijgende lijn. Na korte tijd verloopt het pad weer vlak en geniet je van mooie vergezichten. Een eind verder staat een pomphuis in het midden van het pad. Vanaf hier begint het spectaculaire gedeelte en duik je de kloof van de Río Almanchares in. Vanaf enkele loopbruggen die aan de loodrechte wanden zijn opgehangen, tuur je 150 meter in de gapende diepte. Nog wat verder bereik je het eindpunt van de wandeling bij El Saltillos. De rivier stroomt hier via een reeks watervalletjes in verschillende poelen met kristalhelder water. Een heerlijk verkoelende omgeving op warme zomerdagen. Leuke plek voor een picknick als het niet te druk is. Ook de terugweg verveelt niet omdat het uitzicht weer telkens anders is.

In 2020 werd een spectaculaire hangbrug (puente colgante) geïnstalleerd die de kloof over de Río Almanchares overbrugt. Op die manier is het mogelijk om vanaf hier naar het naburige dorp Sedella te wandelen. Opgelet: het pad er naar toe is steil, verraderlijk en slechts weinig of niet beveiligd.

Canillas de Aceituno

Voor of na de wandeling is het zeker de moeite om ook eens even in Canillas de Aceituno rond te wandelen. Het is een charmant wit dorp met Moorse architectuur en ligt aan de rand van het Parque Natural Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama, in het prachtige decor van de Axarquía.

El SaltilloEl SaltilloEl SaltilloEl SaltilloEl SaltilloEl Saltillo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *