Setenil, 7x niets

setenil

Anders dan andere witte dorpen in Andalusië is Setenil de las Bodegas niet strategisch gelegen op een heuveltop of tegen een helling. Verstopt in een kloof uitgesleten door de rivier El Tejo is het dorp op natuurlijke wijze opgedeeld in een zonnige kant en de schaduwkant (cuevas del sol en cuevas de la sombra). De witgekalkte huizen zijn tegen, onder of zelfs in de rotsen gebouwd.
Het was onze eerste vakantie in Andalusië. Met de huurauto op weg naar Setenil stel ik voor om de wagen aan de rand van het dorp te parkeren en te voet naar het centrum te lopen. “Waarom? Rij toch gewoon tot in het centrum?” meent vrouwlief.
Wat volgt is een duizelingwekkende afdaling, rakelings langs gevels, rotswanden, boodschappende omaatjes en geparkeerde wagens. Met klamme handjes bereik ik de bodem van de kloof en parkeer de wagen langs het riviertje. Gelukkig maar dat we voor een klein autootje gekozen hadden. Een blik op vrouwlief leert mij dat zij ook doodsangsten heeft uitgestaan: haar ogen heeft ze stijf dicht geknepen en haar gelaatskleur varieert van asgrauw tot lijkbleek.
Sindsdien zijn we het meestal snel met mekaar eens om de wagen buiten het centrum achter te laten en het laatste eindje maar te wandelen.
Los daarvan is Setenil de las Bodegas een heerlijk wit dorp om rond te slenteren in de steile straatjes en langs het riviertje of om een koffie te drinken op een terrasje terwijl de zwaluwen je om de oren vliegen.
Setenil zou afgeleid zijn van het latijnse “septem nihil” (zevenmaal niets), een verwijzing naar de weerstand die de Moorse bewoners boden tegen de herhaaldelijke aanvallen van de Christenen om pas na zeven belegeringen uiteindelijk te capituleren. Bodegas is dan weer een verwijzing naar de wijngaarden die door de nieuwe christelijke bewoners werden aangelegd.
Setenil de las Bodegas ligt aan de befaamde Ruta de los Pueblos Blancos, niet zo heel ver van Ronda, en is een bezoek meer dan waard. Al was het maar om met de wagen vanuit de westzijde het dorp via de Calle Reyes Catolicos binnen te rijden en met Spaanse flegma beneden aan de rivier te parkeren.

SetenilSetenilSetenilSetenil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *